Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Mei 2014 PDF Afdrukken E-mail

Nee, ik had deze rubriek nog lang niet opgegeven. Maar u zult wellicht hebben gedacht: 'Waar blijft ie nou, met zijn grote plannen?' Of had u in plaats van het woord 'plannen' nog een ander woord in uw gedachten? Mag best hoor. Tja, ambitie en realiteit, we weten allemaal hoe lastig het kan zijn om deze twee begrippen tot elkaar te laten komen. En dat is in dit geval dus ook niet helemaal gelukt. De foto's voor deze aflevering waren al wel gemaakt, in mei dus.

Overigens worden de foto's altijd een paar weken eerder gemaakt dan de datum van publicatie (maar altijd in de 'bewuste maand'). Tegelijkertijd, dat weten we allemaal, is er niets zo levendig als een tuin in Hollands zomerweer. Bloemen bloeien, en zijn dan weer uitgebloeid. Groente begint klein, en groeit en groeit. Wat natuurlijk ook de bedoeling is, maar het zicht van een tuin kan in zo'n proces flink veranderen.

Ik had het plan om de foto's te laten vergezellen door de nodige teksten, van mezelf en van de uitverkoren tuinder (m/v). Die woorden van mij krijgt u altijd wel; zij die mij kennen zullen zich nu niet verbaasd achter de oren krabben. Maar die tuinder, tja, daar moet je mee in contact zien te komen. En dat is de afgelopen maanden behoorlijk mis gegaan. Niemands schuld, geen verwijten, zeker niet. Het tuinseizoen is ook het vakantieseizoen. Dus zijn de nodige tuinders op pad, door stad en land, met campers en caravans, in tenten en hotels. Daarnaast kunnen er nog vele andere redenen zijn waarom een contact niet kan worden gelegd. En het leven van ondergetekende is nou ook niet bepaald een hoogtepunt van regelmaat, integendeel zelfs...

Kortom, zoals ik het eerst voor ogen had, dat werkt niet. Teveel gedoe, teveel onrust, ik kreeg het niet bij elkaar. Niet goed voor de motivatie ook. Dus zal het toeval voortaan bepalen of ik een tuinder aan het woord laat. Ben ik bijvoorbeeld foto's aan het maken op de verkozen tuin, en daar is iemand net bezig, dan pak ik pen en papier en stel mijn vragen. Vaak maak ik op meerdere momenten mijn foto's, dus wie weet. Tref ik bij die gelegenheden niemand, dan wordt het vooral een mooie fotoreportage.

Zo ook nu. Tuin 64, opgezet en onderhouden door Elzbieta Bronstring, is al net zo melodieus als de naam van de tuinder. Een prachtige bloementuin die recht doet aan het feit dat de maand mei de Bloeimaand is. Er is veel diversiteit in bloemen en bloeiperioden, en het geheel oogt bij nadere beschouwing als een sprankelend lijnenspel vol kleuren en tinten. Je zou er bijna poëtisch van worden. Een tuin om trots op te zijn, netjes onderhouden ook. Zoals gezegd, de foto's liggen al een tijdje ongeduldig te wachten op publicatie. De tijd is aangebroken ze aan iedereen te tonen!

 

 Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto5

 

Foto7