Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Mei 2014 PDF Afdrukken E-mail

Nee, ik had deze rubriek nog lang niet opgegeven. Maar u zult wellicht hebben gedacht: 'Waar blijft ie nou, met zijn grote plannen?' Of had u in plaats van het woord 'plannen' nog een ander woord in uw gedachten? Mag best hoor. Tja, ambitie en realiteit, we weten allemaal hoe lastig het kan zijn om deze twee begrippen tot elkaar te laten komen. En dat is in dit geval dus ook niet helemaal gelukt. De foto's voor deze aflevering waren al wel gemaakt, in mei dus.

Overigens worden de foto's altijd een paar weken eerder gemaakt dan de datum van publicatie (maar altijd in de 'bewuste maand'). Tegelijkertijd, dat weten we allemaal, is er niets zo levendig als een tuin in Hollands zomerweer. Bloemen bloeien, en zijn dan weer uitgebloeid. Groente begint klein, en groeit en groeit. Wat natuurlijk ook de bedoeling is, maar het zicht van een tuin kan in zo'n proces flink veranderen.

Ik had het plan om de foto's te laten vergezellen door de nodige teksten, van mezelf en van de uitverkoren tuinder (m/v). Die woorden van mij krijgt u altijd wel; zij die mij kennen zullen zich nu niet verbaasd achter de oren krabben. Maar die tuinder, tja, daar moet je mee in contact zien te komen. En dat is de afgelopen maanden behoorlijk mis gegaan. Niemands schuld, geen verwijten, zeker niet. Het tuinseizoen is ook het vakantieseizoen. Dus zijn de nodige tuinders op pad, door stad en land, met campers en caravans, in tenten en hotels. Daarnaast kunnen er nog vele andere redenen zijn waarom een contact niet kan worden gelegd. En het leven van ondergetekende is nou ook niet bepaald een hoogtepunt van regelmaat, integendeel zelfs...

Kortom, zoals ik het eerst voor ogen had, dat werkt niet. Teveel gedoe, teveel onrust, ik kreeg het niet bij elkaar. Niet goed voor de motivatie ook. Dus zal het toeval voortaan bepalen of ik een tuinder aan het woord laat. Ben ik bijvoorbeeld foto's aan het maken op de verkozen tuin, en daar is iemand net bezig, dan pak ik pen en papier en stel mijn vragen. Vaak maak ik op meerdere momenten mijn foto's, dus wie weet. Tref ik bij die gelegenheden niemand, dan wordt het vooral een mooie fotoreportage.

Zo ook nu. Tuin 64, opgezet en onderhouden door Elzbieta Bronstring, is al net zo melodieus als de naam van de tuinder. Een prachtige bloementuin die recht doet aan het feit dat de maand mei de Bloeimaand is. Er is veel diversiteit in bloemen en bloeiperioden, en het geheel oogt bij nadere beschouwing als een sprankelend lijnenspel vol kleuren en tinten. Je zou er bijna poëtisch van worden. Een tuin om trots op te zijn, netjes onderhouden ook. Zoals gezegd, de foto's liggen al een tijdje ongeduldig te wachten op publicatie. De tijd is aangebroken ze aan iedereen te tonen!

 

 Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto5

 

Foto7