Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Griep/hoestrecept

SNAG-0005_PCGERARD_-_Gerardhoning

 

Ik heb een heel goed griep/hoestrecept, heb het zelf net uitgeprobeerd en ik ben er razend enthousiast over. Ik heb het van Jannie Peters, de kruidendame van kasteel Baexem. Degenen die mee waren op tuinenreis, hebben dit recept al voorgelezen gekregen in de bus.

 

Lees meer...

Site-onderhoud

Tuin van de Maand April 2014 PDF Afdrukken E-mail

Deze rubriek werd in 2012 bedacht en daarna gedurende twee seizoenen verzorgd door Annemarie. Maar omdat zij ook andere klusjes doet voor de Schotertuin, vond ze het wel prettig deze taak te kunnen overdoen aan mij. 'Mij' is Peter Buysman, van tuin 135. Dus zal ik elke maand, van april tot en met september/oktober, voor u gaan uitmaken wat de mooiste tuin is van een bepaalde maand. Deze keuze zal natuurlijk volstrekt subjectief zijn.

Daarbij, wanneer is iets mooi? Als de tuin strak is vormgegeven, of juist frivool? Vooral groente, vooral bloemen? Is diversiteit doorslaggevend, of juist gerichte eenvormigheid? Zegt u het maar. En u mag het ook zeggen, want een tuin nomineren mag, is zelfs zeer welkom. Ik laat het aan ieders ijdelheid over om andermans of juist de eigen tuin in het fotolicht te laten zetten. Roept u maar. En roept u niets, ook goed, dan wordt het slechts mijn keuze. Het zou trouwens ook wel leuk zijn als u achteraf iets over die keuze te melden heeft.

Het is mijn plan niet zomaar een paar foto's van uitverkoren tuinen te tonen. Nee, ik wil de eigenaar van zo'n tuin ook vragen naar het hoe en waarom. Wat is het plan, als er al een plan achter zit? Wanneer gezaaid of geplant, waar moet het naartoe met de tuin? Of later in het seizoen: is alles gelukt? Kortom, alles wat de uitverkoren tuinder/tuinster doet, kan ook leerzaam zijn voor anderen, zoiets. En poseren met trotse blik in het eigen paradijsje, daar ontkomt u natuurlijk ook niet aan.

 

Goed, april dus, de grasmaand. Alles moet nog gezaaid en/of geplant worden, het groeien en vormen gaat beginnen. We hebben nu te maken met  een nogal zacht voorjaar, dus met dat groeien en bloeien gaat het prima. Toch was er nog niet genoeg onderscheid om een gerichte keuze te kunnen maken voor april. Daarom krijgt u op deze plek voor deze maand een fotoimpressie, van het voorjaar, van bouwsels en van mensen. En in mei wordt de eerste tuinder/tuinster in het zonnetje gezet. Uzelf, uw buurman van rechts, of de buurvrouw ter linkerzijde? Nogmaals, elke tip is van harte welkom.We beginnen met een paar voorjaarsfoto's: tulpen, voorzichtig bloeiende struikjes, de eerste bloemetjes in een aardbeienbed, zacht slagroen. En nog meer tulpen...

 

Voorjaar1

Voorjaar2

Voorjaar3

Voorjaar4

Voorjaar5

 

 

 

Er wordt nogal wat gebouwd op de Schotertuintjes. Planken, stokken, pvc-buizen, gaas, er wordt van alles gebruikt en ook misbruikt. Soms is het mooi, soms lelijk, soms laag, soms (te) hoog, soms grappig. Grondbouwsels, luchtbouwsels, bonenbouwsels en beschermende bouwsels. Alles voor een goede oogst, zullen we maar zeggen.

 

Bouwsel1

Bouwsel2

Bouwsel3

Bouwsel4

Bouwsel5

Bouwsel6

Bouwsel7

 

 

 

Wist u overigens dat de Schotertuin behalve leuk en gezellig (om maar een paar oerhollandse benamingen te gebruiken) ook behoorlijk multicultureel is? Via de volgende foto's zijn in ieder geval al drie culturen vertegenwoordigd. Nee, kaaskoppen staan er dit keer niet bij.

 

MC1

MC2

MC3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vrolijk gezicht, nietwaar? Vooral ons aller Fransisco, de officieuze directeur en poortwachter van de Schotertuin, lijkt er weer zin in te hebben. Sjouwend met liters water, maar toch even tijd voor de foto. Als hij niet lacht, is er echt iets mis.

Goed, dit was het voor de maand April 2014. Ik wacht op uw tips en nominaties, die u kunt indienen via het contactformulier. En komt er niets binnen, dan zal het me ongetwijfeld weinig moeite kosten zelf een mooie en zich duidelijk onderscheidende tuin te vinden. Schrik dus niet als u plotseling een malloot met een fototoestel op uw tuin aantreft. Dat ben ik, die met respect voor alles wat groeit en bloeit zijn best doet een paar mooie plaatjes te schieten.