Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de maand augustus 2013 PDF Afdrukken E-mail

TUIN V/D MAAND AUGUSTUS 2013

 

Hij staat er prachtig bij; een echt juweeltje, tuin 6.  Strak, kleurrijk en gevarieerd. En wat dat laatste betreft: wie heeft er nu nog meer Brussels lof in zijn Schotertuin staan, niemand toch? Perceel 6 wordt dag en nacht bewaakt door een paar -slechts voor vogels- angstaanjagende verschrikkers. Wij weten wel beter en worden al lang niet meer warm of koud  van een felgroene kikker of een draaiende windbloem en laten ze dan ook zo’n beetje direct bij binnenkomst  links liggen.

Tuin van de maand augusts 2013 2