Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de maand september 2012: Tuin 125 PDF Afdrukken E-mail

tuin_vd_maand_september_2012

 

Tuin van de maand is tuin nummer 125 .

Zo, aan het einde van het tuinseizoen komt er een hoop ¨tuinafval" van ieders tuin. De tuin van de maand 125 geeft ons een mooi voorbeeld hoe dit groen weer goed georganiseerd terug te geven aan de natuur.
Maak nu vast een groot diep gat en gooi daar al je groene afval in. Wanneer je tuin leeg is en winterklaar, is het diepe gat vol, dek je het toe en heb je goede mest voor je eigen tuintje. Veel succes.