Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

In 't Zonnetje_2015-1 PDF Afdrukken E-mail

De Tuin van de Maand is niet meer. Het bleek toch te arbeidsintensief elke maand een nieuwe aflevering te produceren. Niet getreurd, de opvolger van deze rubriek stond al snel in de steigers: In 't Zonnetje. In deze eerste aflevering krijgt u een introductie en zetten we de Schotertuin zelf in dat zonnetje middels een tiental vrolijke foto's.

Maar wat is de bedoeling achter deze nieuwe rubriek? Kort gezegd kunnen alhier zaken en mensen naar voren worden gehaald, die speciale aandacht verdienen dan wel nodig hebben. Een soort van digitaal lintje dus, of een ingelaste nieuwsuitzending. Weet u iemand die deze speciale aandacht verdient? Roept u maar, geneer u niet. Heeft u een mooi en/of nuttig verhaal, dat uw medetuinders zeker kan bekoren? Laat het weten. Suggesties, op- en aanmerkingen of andere prangende zaken kunt u doorgeven via het e-mailadres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Wij hopen spoedig uw feedback te mogen ontvangen.

 

 

Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto7

 

Foto8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10