Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand September 2014 PDF Afdrukken E-mail

Dit wordt alweer de laatste aflevering van dit tuinseizoen. Waar blijft de tijd, zullen we maar zeggen. In de eerste aflevering heb ik geen specifieke tuin uitgekozen, nu doe ik dat ook niet. Zo'n keuze tot Tuin van de Maand is natuurlijk al zeer arbitrair en subjectief, en het is tegelijkertijd ook een momentopname. Zeker, om gekozen te worden is een goed onderhoud een basisvoorwaarde. Maar, ik heb het al eerder gezegd, wat is mooi? Kortom, vele mooie plekjes op diverse aantrekkelijke tuinen zijn nog niet aan bod gekomen.

Deze leemte moest natuurlijk gevuld worden, al was het alleen maar om onderliggend jaloers gemor (waarom ben ik niet gekozen?) direct de kop in te drukken. Dus heb ik met mijn fototoestel alle tuinen afgestruind, op zoek naar sprookjesachtige details, bloemrijk struikgewas en in het oog springende groene weelde.

We zijn een volk van spelletjes. Een populair tv-spel, met de kolderieke naam Lingo, is inmiddels ter ziele. Ja, geef maar toe, daar werd door vele (vrouwelijke?) tuinierders enthousiast naar gekeken. Want wat was het altijd stil en rustig op de Schotertuin, rond half zeven op doordeweekse dagen. Bord op schoot, gegraai in ballen en roepen maar. Het waren mooie tijden. Om dit gemis enigszins te verzachten, stof ik voor één keer een geliefd tijdverdrijf uit vroeger tijden af: Ontdek je Plekje.

Geen historisch stedengenot, begeleid door de rustgevende stem van Joop Scheltens, dat zult u begrijpen. In plaats daarvan is het een (beperkte) ontdekkingstocht naar bijna onzichtbare en soms bedwelmende ontmoetingen met Moeder Natuur geworden, met her en der een kleine kwinkslag. Ik kan u echt aanraden om, los van uw eigen tuin, ook eens (voorzichtig en met respect) te bukken en te strekken bij en in andermans tuintje. Voor wie goed kijkt, is er zoveel moois te vinden op onze Schotertuin! Niet alleen datgene wat 'de bedoeling was', maar juist ook het onverwachte en onvoorziene. Ik kan u garanderen dat u daar beslist een prettig gevoel bij krijgt, en wellicht ook wat extra inspiratie voor eigen tuinplannen.

Goed kijken is een aan te leren kunst, die veel bevrediging geeft. Onder de oppervlakte van het eerste zicht ligt de schoonheid in kleuren, lijnenspel en subtiele details voor het oprapen. Onderstaande verzameling van twintig foto's, twee keer zoveel als anders, dient een drieledig doel, in willekeurige volgorde. Ten eerste wordt een en ander aan moois zichtbaar gemaakt, ten tweede is het een handleiding voor een leuk speurtochtje. En, last but not least, kunnen nog eens twintig tuinders nu ook zeggen: "Ik ben op de foto geweest!"

 

 

 Foto01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto20