Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand September 2014 PDF Afdrukken E-mail

Dit wordt alweer de laatste aflevering van dit tuinseizoen. Waar blijft de tijd, zullen we maar zeggen. In de eerste aflevering heb ik geen specifieke tuin uitgekozen, nu doe ik dat ook niet. Zo'n keuze tot Tuin van de Maand is natuurlijk al zeer arbitrair en subjectief, en het is tegelijkertijd ook een momentopname. Zeker, om gekozen te worden is een goed onderhoud een basisvoorwaarde. Maar, ik heb het al eerder gezegd, wat is mooi? Kortom, vele mooie plekjes op diverse aantrekkelijke tuinen zijn nog niet aan bod gekomen.

Deze leemte moest natuurlijk gevuld worden, al was het alleen maar om onderliggend jaloers gemor (waarom ben ik niet gekozen?) direct de kop in te drukken. Dus heb ik met mijn fototoestel alle tuinen afgestruind, op zoek naar sprookjesachtige details, bloemrijk struikgewas en in het oog springende groene weelde.

We zijn een volk van spelletjes. Een populair tv-spel, met de kolderieke naam Lingo, is inmiddels ter ziele. Ja, geef maar toe, daar werd door vele (vrouwelijke?) tuinierders enthousiast naar gekeken. Want wat was het altijd stil en rustig op de Schotertuin, rond half zeven op doordeweekse dagen. Bord op schoot, gegraai in ballen en roepen maar. Het waren mooie tijden. Om dit gemis enigszins te verzachten, stof ik voor één keer een geliefd tijdverdrijf uit vroeger tijden af: Ontdek je Plekje.

Geen historisch stedengenot, begeleid door de rustgevende stem van Joop Scheltens, dat zult u begrijpen. In plaats daarvan is het een (beperkte) ontdekkingstocht naar bijna onzichtbare en soms bedwelmende ontmoetingen met Moeder Natuur geworden, met her en der een kleine kwinkslag. Ik kan u echt aanraden om, los van uw eigen tuin, ook eens (voorzichtig en met respect) te bukken en te strekken bij en in andermans tuintje. Voor wie goed kijkt, is er zoveel moois te vinden op onze Schotertuin! Niet alleen datgene wat 'de bedoeling was', maar juist ook het onverwachte en onvoorziene. Ik kan u garanderen dat u daar beslist een prettig gevoel bij krijgt, en wellicht ook wat extra inspiratie voor eigen tuinplannen.

Goed kijken is een aan te leren kunst, die veel bevrediging geeft. Onder de oppervlakte van het eerste zicht ligt de schoonheid in kleuren, lijnenspel en subtiele details voor het oprapen. Onderstaande verzameling van twintig foto's, twee keer zoveel als anders, dient een drieledig doel, in willekeurige volgorde. Ten eerste wordt een en ander aan moois zichtbaar gemaakt, ten tweede is het een handleiding voor een leuk speurtochtje. En, last but not least, kunnen nog eens twintig tuinders nu ook zeggen: "Ik ben op de foto geweest!"

 

 

 Foto01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto20