Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Augustus 2014 PDF Afdrukken E-mail

De maand Augustus is net voorbij. Het was een behoorlijk natte Oogstmaand, zelfs in Haarlem viel het regelmatig met bakken uit de hemel. Gelukkig waren er ook wel een paar mooie dagen, zodat er weer eens stevig kon worden gewerkt en: geoogst. Op een behoorlijk wisselend bewolkte dag liep ik over de tuinen, op zoek naar een geschikte kandidaat voor deze rubriek. Ik wandelde langs de westrand wat heen en weer, bukkend onder mooie groene bogen, uitwijkend voor zwiepende takken, want deze kant is nogal begroeid. Mijn oog viel op een weelderige tuin, veel groen, strakke houtsnipperpaadjes, diversiteit te over. Terwijl ik foto's maakte, hoorde ik opeens een stem achter me: betrapt! De stem behoorde toe aan Ellie Scheppers en ik bleek me te bevinden op Tuin 28, de oude tuin van Leo Visser. De oudgedienden onder ons weten nog wel wie dat is.

Toen ik haar vertelde over mijn voornemen haar paradijsje tot Tuin van de Maand te promoveren, zag ik glinsterende oogjes van trots. Terecht, want Ellie haalt het uiterste uit haar tuiniersdrang. Het was goed dat ik pen en papier bij me had toen ze aan haar opsomming begon: spruiten, Thaise aubergine, puntpaprika's, Spaanse pepers, wortelen, mais in wisselteelt, courgettes, sperzie- en snijbonen, Turkse ananasbes, prei, sla, selderie, snijbiet en natuurlijk de Portugese kool (van Frans...). Tussen al dit lekkers heeft ze ook nog de nodige kruidenplantjes gezet: munt, kerrie, tijm en rozemarijn. U begrijpt dat Ellie niet vaak naar de groentenboer hoeft...

De hieronder geplaatste foto's spreken boekdelen, over deze tuin en over het weer in augustus. Ellie's kleding is sowieso een mooie weerspiegeling. Ze kan er ook een stoere herstwandeling in maken, tegen een gure noordwester in. Let ook eens op dat schuchtere pompoenetje, bang om van achter de beschermende bladeren groter te groeien. Wanneer gaat de zon nu eens schijnen?! De grote varen waar Ellie op de vijfde foto naar kijkt, is een Kaukasische smeerwortel. Deze plant schijnt er om bekend te staan dat bijen er zo dol op zijn dat ze er als vanzelf naartoe trekken.

De laatste foto heeft een eigen verhaal in zich. U heeft al diverse landsnamen in bovenstaande opsomming voorbij zien komen, Ellie houdt wel van een reisje. Ze heeft een Thaise kennis, die haar tijdens een bezoek verblijdde met de zaden van Thaise pepers. Welnu, de zaadjes zijn uitgekomen. Deze foto is dus een positieve boodschap naar die Thaise kennis: het is gelukt! Na publicatie mailt Ellie natuurlijk direct het webadres van de Schotertuin naar Thailand. Deze reportage gaat daarna in Thailand van computer naar computer, van dorp naar stad, en wellicht nog verder.  Zeker, ik overdrijf. Maar het is in ieder geval een leuk idee dat wij daar nu ook bekend zijn, toch?

 

Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

Foto10