Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Juli 2014 PDF Afdrukken E-mail

Inmiddels zitten we midden in de zomer. De maand Juli, ook wel de Hooimaand genoemd, is de eerste volle zomermaand en belooft ons tuinders vooral veel groei en bloei. En dat is te merken op onze Schotertuin. Vele tuinen lonken naar aandacht en willen opgemerkt worden. Een tuin die bij binnenkomst op het complex direct de ogen naar links trekt is Tuin 1. U heeft de eigenaar al eens eerder gezien in deze rubriek, namelijk in de introductieaflevering van April 2014. Op de laatste foto lacht een fysiek klein manneke met een klein gietertje u vriendelijk toe. Maar let op! Zijn tuindaden zijn groot, want hij is een van de eerste tuinders op de Schotertuin. Zijn naam? Luister en zing mee: Fransisco Maria da Silva Passos, 76 jaren jong en Portugees van geboorte. In 1995 was er op de plaats van de Schotertuin een bomenkwekerij van de gemeente Haarlem gevestigd. Er kwam wat ruimte vrij voor kleine tuintjes, Fransisco hoorde ervan en schreef zich in. Tuinder Frans was geboren!

We zijn nu bijna twintig jaar verder, er zijn vele tuinen bijgekomen. Een gezonde stadslandbouwdrift heeft zich inmiddels meester gemaakt van de Haarlemmers, wat te merken is aan de steeds maar langer wordende wachtlijsten op de doetuinencomplexen. Gelukkig komen er ook een paar nieuwe tuinlocaties bij, verspreid over de stad. En dat is maar goed ook, want alleen al de Schotertuin heeft inmiddels een lijst die richting tweehonderd wachtenden gaat.

Maar nieuwe gegadigden kunnen beter niet wachten op het vrijkomen van Tuin nummer 1, want Frans is nog lang niet van plan om zijn tuingereedschap aan de wilgen te hangen. Bijna elke dag is hij aanstekelijk aanwezig, tuiniert en wandelt, lult en lacht volop en vermaakt zich aldus prima. Daarbij voelt hij een sterke zendingsdrang om de befaamde Portugese kool over onze tuinen te verspreiden. Is hij al bij u langs geweest? Zijn tuin is een veelkleurig samenzijn van bloemen, groenten en kruiden. Bonen, koolrabi, prei, paprika en uien, met deze ingrediënten is al een heerlijke maaltijd te bereiden. Zijn nog werkende vrouw treft het trouwens in dit verband, want rond vijf uur verlaat hij zijn stekkie om thuis de pannen te roeren. En na de maaltijd is hij er vaak weer, met twinkelende oogjes die nog naglimmen van de Portugese maaltijdwijn. Zijn gulle lach en tong zijn dan helemaal niet meer in toom te houden.

Het zal u inmiddels duidelijk zijn: Frans is de belichaming van het goede leven op de Schotertuin. Spreek hem aan, bekijk zijn tuin en luister naar zijn verhalen. Maar geniet nu eerst van een fotoimpressie, natuurlijk met Fransisco in de hoofdrol.

 

 Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto5

 

Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10