Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Oh...dat onkruid!!

In het voorjaar kan je tuin, ondanks alle wateroverlast en vorst in de winter, toch vol met onkruid staan. Onkruid overleeft namelijk alles! Meestal wordt dit onkruid in delen aangepakt, soms uit tijdgebrek, soms ook om de rug wat te sparen en soms omdat we er domweg geen zin in hebben om "die hele lap grond" in een keer aan te pakken.

Dus we doen een deel, verlaten vervolgens heel tevreden het terrein met het idee over een tijdje weer een deel aan te pakken. En wat las ik laatst in het onvolprezen tijdschrift Kitchen Garden? "Denk nou niet dat je schoongemaakte stuk grond, als je terugkomt, nog steeds prachtig schoon op je ligt te wachten!" Helaas, ook in korte tijd slaat het onkruid weer ongenadig toe. Om deze teleurstelling te voorkomen, raadt KG aan om het schoongemaakte deel af te dekken. Het beste met een stuk zwart plastic. Aan de hoeken en de zijkanten vastzetten (bijvoorbeeld met stenen) om wegwaaien te voorkomen. Op deze manier blijft je schoongemaakte tuin schoon, althans.... wat langer!

Ruby  

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Juli 2014 PDF Afdrukken E-mail

Inmiddels zitten we midden in de zomer. De maand Juli, ook wel de Hooimaand genoemd, is de eerste volle zomermaand en belooft ons tuinders vooral veel groei en bloei. En dat is te merken op onze Schotertuin. Vele tuinen lonken naar aandacht en willen opgemerkt worden. Een tuin die bij binnenkomst op het complex direct de ogen naar links trekt is Tuin 1. U heeft de eigenaar al eens eerder gezien in deze rubriek, namelijk in de introductieaflevering van April 2014. Op de laatste foto lacht een fysiek klein manneke met een klein gietertje u vriendelijk toe. Maar let op! Zijn tuindaden zijn groot, want hij is een van de eerste tuinders op de Schotertuin. Zijn naam? Luister en zing mee: Fransisco Maria da Silva Passos, 76 jaren jong en Portugees van geboorte. In 1995 was er op de plaats van de Schotertuin een bomenkwekerij van de gemeente Haarlem gevestigd. Er kwam wat ruimte vrij voor kleine tuintjes, Fransisco hoorde ervan en schreef zich in. Tuinder Frans was geboren!

We zijn nu bijna twintig jaar verder, er zijn vele tuinen bijgekomen. Een gezonde stadslandbouwdrift heeft zich inmiddels meester gemaakt van de Haarlemmers, wat te merken is aan de steeds maar langer wordende wachtlijsten op de doetuinencomplexen. Gelukkig komen er ook een paar nieuwe tuinlocaties bij, verspreid over de stad. En dat is maar goed ook, want alleen al de Schotertuin heeft inmiddels een lijst die richting tweehonderd wachtenden gaat.

Maar nieuwe gegadigden kunnen beter niet wachten op het vrijkomen van Tuin nummer 1, want Frans is nog lang niet van plan om zijn tuingereedschap aan de wilgen te hangen. Bijna elke dag is hij aanstekelijk aanwezig, tuiniert en wandelt, lult en lacht volop en vermaakt zich aldus prima. Daarbij voelt hij een sterke zendingsdrang om de befaamde Portugese kool over onze tuinen te verspreiden. Is hij al bij u langs geweest? Zijn tuin is een veelkleurig samenzijn van bloemen, groenten en kruiden. Bonen, koolrabi, prei, paprika en uien, met deze ingrediënten is al een heerlijke maaltijd te bereiden. Zijn nog werkende vrouw treft het trouwens in dit verband, want rond vijf uur verlaat hij zijn stekkie om thuis de pannen te roeren. En na de maaltijd is hij er vaak weer, met twinkelende oogjes die nog naglimmen van de Portugese maaltijdwijn. Zijn gulle lach en tong zijn dan helemaal niet meer in toom te houden.

Het zal u inmiddels duidelijk zijn: Frans is de belichaming van het goede leven op de Schotertuin. Spreek hem aan, bekijk zijn tuin en luister naar zijn verhalen. Maar geniet nu eerst van een fotoimpressie, natuurlijk met Fransisco in de hoofdrol.

 

 Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto5

 

Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10