Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Juni 2014 PDF Afdrukken E-mail

Ik had in de eerste aflevering van deze rubriek in dit tuinseizoen u de mogelijkheid geboden een Tuin van de Maand te nomineren. Ik hoopte daarmee een boeiende interactie tussen deze website en haar lezers te openen. Helaas, de verwachte storm aan reacties is uitgebleven. Toch is er wel degelijk een nominatie binnengekomen. Daniëlle Kraft (Tuin 85) vond dat het tijd werd om het paradijsje van Paula Sweers, Tuin 110, in het zonnetje te zetten. Haar nominatie zette ze kracht bij met de volgende kernachtige woorden: 'Altijd keurig onderhouden, altijd iets in bloei, een schoolvoorbeeld'.

Welnu Paula, Daniëlle heeft groot gelijk! Dat doe je goed, dat heb je prima gedaan! Fleurige bloemen, veel geel, wat groente, stoere artisjokken, verlegen aardbeien en frivole klaprozen. Een rustig samenzijn dus van diverse elementen uit Moeder Natuur. Dat heeft mij voor deze maand geïnspireerd tot onderstaande fotoreportage, te beginnen met het witte molentje dat deze tuin markeert. Vanzelfsprekend zijn de foto's in juni gemaakt.

 

 

Foto5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8