Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Tuin van de Maand Juni 2014 PDF Afdrukken E-mail

Ik had in de eerste aflevering van deze rubriek in dit tuinseizoen u de mogelijkheid geboden een Tuin van de Maand te nomineren. Ik hoopte daarmee een boeiende interactie tussen deze website en haar lezers te openen. Helaas, de verwachte storm aan reacties is uitgebleven. Toch is er wel degelijk een nominatie binnengekomen. Daniëlle Kraft (Tuin 85) vond dat het tijd werd om het paradijsje van Paula Sweers, Tuin 110, in het zonnetje te zetten. Haar nominatie zette ze kracht bij met de volgende kernachtige woorden: 'Altijd keurig onderhouden, altijd iets in bloei, een schoolvoorbeeld'.

Welnu Paula, Daniëlle heeft groot gelijk! Dat doe je goed, dat heb je prima gedaan! Fleurige bloemen, veel geel, wat groente, stoere artisjokken, verlegen aardbeien en frivole klaprozen. Een rustig samenzijn dus van diverse elementen uit Moeder Natuur. Dat heeft mij voor deze maand geïnspireerd tot onderstaande fotoreportage, te beginnen met het witte molentje dat deze tuin markeert. Vanzelfsprekend zijn de foto's in juni gemaakt.

 

 

Foto5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto4

 

Foto6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto8