Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Oh...dat onkruid!!

In het voorjaar kan je tuin, ondanks alle wateroverlast en vorst in de winter, toch vol met onkruid staan. Onkruid overleeft namelijk alles! Meestal wordt dit onkruid in delen aangepakt, soms uit tijdgebrek, soms ook om de rug wat te sparen en soms omdat we er domweg geen zin in hebben om "die hele lap grond" in een keer aan te pakken.

Dus we doen een deel, verlaten vervolgens heel tevreden het terrein met het idee over een tijdje weer een deel aan te pakken. En wat las ik laatst in het onvolprezen tijdschrift Kitchen Garden? "Denk nou niet dat je schoongemaakte stuk grond, als je terugkomt, nog steeds prachtig schoon op je ligt te wachten!" Helaas, ook in korte tijd slaat het onkruid weer ongenadig toe. Om deze teleurstelling te voorkomen, raadt KG aan om het schoongemaakte deel af te dekken. Het beste met een stuk zwart plastic. Aan de hoeken en de zijkanten vastzetten (bijvoorbeeld met stenen) om wegwaaien te voorkomen. Op deze manier blijft je schoongemaakte tuin schoon, althans.... wat langer!

Ruby  

Site-onderhoud

Griep/hoestrecept PDF Afdrukken E-mail

 

SNAG-0005_PCGERARD_-_GerardhoningIk heb een heel goed griep/hoestrecept, heb het zelf net uitgeprobeerd en ik ben er razend enthousiast over. Ik heb het van Jannie Peters, de kruidendame van kasteel Baexem. Degenen die mee waren op tuinenreis, hebben dit recept al voorgelezen gekregen in de bus.

 

Doe natuurhoning (dus koudgeslingerd) in een pannetje met net zoveel water als in het dekseltje past. Doe er een flinke tak salie (Salvia officinalis) en een flinke tak tijm bij en verwarm het. Niet laten koken! Niet te heet laten worden, maar wel lekker warm (honing verliest z’n medicinale eigenschappen als het te heet wordt). Desnoods even van het gas af, wat af laten koelen en daarna weer even wat warmer. Af laten koelen met de kruiden erin, af en toe roeren en dan door een zeefje terug in de pot. Iedere paar uur een lepeltje nemen (wel steeds een schoon lepeltje pakken).
Deze honing mag ook in de thee, maar laat de thee dan wel afkoelen tot je hem gaat drinken en doe dan de honing er pas bij.

Ruby Groenewoud