Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Griep/hoestrecept PDF Afdrukken E-mail

 

SNAG-0005_PCGERARD_-_GerardhoningIk heb een heel goed griep/hoestrecept, heb het zelf net uitgeprobeerd en ik ben er razend enthousiast over. Ik heb het van Jannie Peters, de kruidendame van kasteel Baexem. Degenen die mee waren op tuinenreis, hebben dit recept al voorgelezen gekregen in de bus.

 

Doe natuurhoning (dus koudgeslingerd) in een pannetje met net zoveel water als in het dekseltje past. Doe er een flinke tak salie (Salvia officinalis) en een flinke tak tijm bij en verwarm het. Niet laten koken! Niet te heet laten worden, maar wel lekker warm (honing verliest z’n medicinale eigenschappen als het te heet wordt). Desnoods even van het gas af, wat af laten koelen en daarna weer even wat warmer. Af laten koelen met de kruiden erin, af en toe roeren en dan door een zeefje terug in de pot. Iedere paar uur een lepeltje nemen (wel steeds een schoon lepeltje pakken).
Deze honing mag ook in de thee, maar laat de thee dan wel afkoelen tot je hem gaat drinken en doe dan de honing er pas bij.

Ruby Groenewoud