Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Griep/hoestrecept PDF Afdrukken E-mail

 

SNAG-0005_PCGERARD_-_GerardhoningIk heb een heel goed griep/hoestrecept, heb het zelf net uitgeprobeerd en ik ben er razend enthousiast over. Ik heb het van Jannie Peters, de kruidendame van kasteel Baexem. Degenen die mee waren op tuinenreis, hebben dit recept al voorgelezen gekregen in de bus.

 

Doe natuurhoning (dus koudgeslingerd) in een pannetje met net zoveel water als in het dekseltje past. Doe er een flinke tak salie (Salvia officinalis) en een flinke tak tijm bij en verwarm het. Niet laten koken! Niet te heet laten worden, maar wel lekker warm (honing verliest z’n medicinale eigenschappen als het te heet wordt). Desnoods even van het gas af, wat af laten koelen en daarna weer even wat warmer. Af laten koelen met de kruiden erin, af en toe roeren en dan door een zeefje terug in de pot. Iedere paar uur een lepeltje nemen (wel steeds een schoon lepeltje pakken).
Deze honing mag ook in de thee, maar laat de thee dan wel afkoelen tot je hem gaat drinken en doe dan de honing er pas bij.

Ruby Groenewoud