Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Voorbereiden bouw 2007 PDF Afdrukken E-mail

Het seizoen 2007 verliep voor de tuinders even voorspoedig als het seizoen 2006. Het was nog wel behelpen. Alle gereedschap stond in de oude container. Dat was een te kleine ruimte voor dat doel. Er was ook geen enkele schuilgelegenheid op het terrein bij onverwacht regenweer.

Er was een toilet, maar dat mocht nauwelijks die naam dragen.

Intussen was de tuincommissie er in geslaagd om genoeg geld binnen te halen van diverse fondsen. De bouw van een centraal gebouw, een echt toilet en een provisorisch keukentje was financieel mogelijk. Dank aan al die fondsen, die het idee van de doe-tuinen hiermee ondersteunden!

Na diverse offertes en plannen gemaakt te hebben en een lastige vergunningsprocedure met de gemeente overleefd te hebben, kon de bouw besteld worden. Kruit Systeembouw bleek het beste in de aanbieding te hebben.

Op 21 september 2007 werd ’s morgens vroeg het materiaal afgeleverd.
 56

 

 

 

 

 

 

 

Een grote dieplader was nodg om alles in één keer af te kunnen leveren.

 

 

 

 

 

 

 

57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halsbrekende toeren moesten uitgehaald worden om het grote materiaal door het park te loodsen.

 

 

 

 

 

 

58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooral bij de ingang was het moeilijk om, over het ingangshek heen, de zware onderdelen te vervoeren.

 

 

59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles werd zorgvuldig geselecteerd op het terras neergelegd.

 

 

 

 

 

60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 september 2007 maakten vrijwilligers ruimte in het tegelwerk van het centrale terras voor de bouw van de grote schuur.

 

63

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ook bij het toilet moest het een en ander gebeuren om de uitbouw van het posthuis mogelijk te maken. Hier moest een toilet komen en een keukentje.

65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na gedane arbeid……..
66

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat gold blijkbaar ook voor onze “tuin”-kat Binkie!!!