Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tuincommissie aan de slag 2006 PDF Afdrukken E-mail

 

Het jaar 2006 was voor de tuincommissie van groot belang. De Schoter Doetuin moest vanaf het seizoen 2006 door de tuinders bewerkt kunnen gaan worden, dus vanaf 1 april 2006 moest de tuin open!

22

 

 

 

 

Begin februari kon de grond door de gemeente verder klaar gemaakt worden voor bebouwing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hierna was het de beurt aan de tuincommissie.

Tuincentrum Vriend bleek bereid om de paden, het centrale terras en het plaveisel bij de fietsenstalling aan te leggen. Afgesproken werd dat er samen met vrijwilligers gewerkt zou worden om e.e.a. betaalbaar te houden.

En zo stroopten diverse vrijwilligers in februari de mouwen op om de klus nog te klaren voor het begin van het tuinseizoen 2006. Het was hard werken en erg koud, herinnert de schrijver van dit verhaal zich nog.

23

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorbereiding voor het aanleggen van het terras en het pad.

De tegels werden geleverd door de gemeente. Het werk was voor de tuincommissie.

 

 

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook wat extra hulp van onze goede buur Ecosol was aanwezig.


 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was hard werken, maar vele handen......

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het pad richting het toilet wordt aangelegd.

 

 

 


27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werd zelfs "op de knieën" gewerkt voor het goede doel.

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Het terras "in wording"

 

 

 

29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de zijwand van het oude posthuis werd provisorisch een deur gemaakt met daarachter een wel erg simpel toilet. Maar ok: voor de eerste tijd was er een oplossing, dankzij de medewerking van Ecosol.