Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Bouw toiletten 2007 PDF Afdrukken E-mail
Op 1 oktober begon het werk aan de uitbouw van het oude posthuis. Voor de ruwe bouw werd hier weer gebruik gemaakt van de diensten van Kruit Systeembouw.

80

 

 

 

 

 

 

 

 

Weer het bekende passen en meten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

81

 

 

 

 

 

 

 

 

De ervaring is duidelijk merkbaar tijdens het bouwen.

Een op elkaar ingespeeld team.

 

 

 

 


 

82

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het toiletgebouw werd dubbelwandig met isolatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

83

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Nog dezelfde dag werd de klus geklaard.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vanaf half oktober werkte aannemingsbedrijf Sneek de binnenkant van het toilet en het keukentje af. Wanden plaatsen, plafond isoleren, betonnen vloer, tegelwerk, leidingen aanleggen, toilet en keuken plaatsen, enz. enz.


92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

93

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

94

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind november 2007: klus geklaard!