Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Tussen 1862 en 1927 PDF Afdrukken E-mail

In deze periode werd het vroegere gebied van Spaarnhove in onderdelen verkocht aan nieuwe eigenaren, de er tuin- en landbouw bedreven.
Langzaam aan werd het grootste deel weiland.
De Stichting Historisch Schoten vermeldt over de ontwikkelingen in heel Schoten het volgende op de site van de stichting.


Rond 1890 bestond de gemeente uit ruim 600 ha land. De boeren gebruikte ongeveer de helft als weideland voor hun vee en de andere helft was hooiland. Door de grondsamenstelling, een combinatie van veen en zand, was er nagenoeg geen akkerbouw te vinden en waren de boerderijen bijna allemaal veeteelt bedrijven. Op de zandwallen die als uitlopers van de duinen door het Schoter grondgebied liepen, ontstonden paden en weggetjes, omdat deze in tijden van regen nog droog bleven. Veel van de boerderijen waren om dezelfde reden aan zo’n pad gelegen, of op een natuurlijke verhoging met vaste zandgrond, die men een ’plaat’ noemde.


Hiernaast en -onder prentbriefkaarten uit ongeveer 1900 met bollenvelden van Spaarnhove in Schoten. 

22

23

Blijkbaar was in ieder geval een deel van het vroegere landgoed in gebruik bij bollenboeren. Ook in de literatuur worden regelmatig de bollentelers van Schoten vermeld. Zelfs de R.K. kerk had rond 1893 een stuk grond in gebruik van een bollenteler waar door de kerk bollen op geteeld mochten worden “tot een godsdienstig doel”. De opbrengst van die bloembollenakker was voor een derde deel voor de armen en voor de rest voor de bouw van een school bestemd (de latere St. Bavoschool).