Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Tot slot PDF Afdrukken E-mail

Het stadspark is inderdaad een multifunctioneel park geworden waar iedereen, jong en oud, wel wat te doen heeft.


Als 65+er bijvoorbeeld kan je de hele dag doorbrengen in het Schoterbos. ’s Morgens starten met je visvergunning bij de visvijver, daarna je doetuin verzorgen, een hapje meegenomen brood eten op het terras van de doetuin, je teveel aan geoogste groenten afleveren bij Artisklas, als vrijwilliger assisteren op de schooltuinen, met de kleinkinderen naar de kinderboerderij, je talen opfrissen door ronddolende gasten van Stayokay de weg te wijzen of samen op hun terras een drankje te genieten, de hond van de buren uitlaten, enz. enz. !!! Hoe zo, achter de geraniums????

 

De schrijver hoopt dat u na het lezen van dit verhaal met nog meer eerbied de “heer”lijke gronden van de doetuinen betreedt. U hoeft uw schoenen niet bij de voordeur uit te doen, maar een bescheiden gevoel van “wie ben ik dat ik dit land mag bewerken” is toch wel op zijn plaats.

 

Verdere informatie: 

Boeken:


“Nieuwe wandelingen in Nederland” door P.A. Schipperus en Jacobus Craandijk, uitg H.D. Tjeenk Willink Haarlem 1888
“De loop van het Spaarne. De geschiedenis van een rivier” Historische werkgroep Haerlem, uitgave Schuyt & Co 1987.
“Schoten. Toen Haarlem-noord nog Schoten was”,  uitg WP Ruigrok en HC Wieringa, 1985
“Schoten. Toen Haarlem-noord nog Schoten was” deel 2, uitg WP Ruigrok en HC Wieringa, 1986.
“Haarlem in de jaren dertig” Uitgave Europese Bibliotheek, Zaltbommel. 1992.
“De Groene Stad. Een eeuw openbaar groen in Haarlem”, uitg Inmerc BV Wormer z.j.
“Beelden voor de buitenplaats: elitevorming en notabelencultuur in Nederland”, Y. Kuiper, uitg Verloren, 2005
“Zeven Heerlijkheden, over geschiedenis en volksleven der voormalige gemeente Schoten”, red Tj W.R. de Haan, uitg Kruseman 1966
“Schoten. Van boerendorp tot Haarlem-Noord” door Toon Lindijer, uitg De Vriescheborch, 2005
“150 jaar parochie Schoten”, door Joop de Ridder, 1994
“Vincken moeten vincken lokken, vijf eeuwen vangst van zangvogels en kwartels in Holland” door Ignaz Matthey, uitg Verloren 2002

 

Internet:


www.artisklas-haarlem.nl
www.hvhaarlem.nl
www.haarlem-noord.nl
www.historischschoten.nl
www.historischewerkgroepspaarndam.nl
www.leidsevaart.nl
www.beeldbank.noord-hollandsarchief.nl
www.haerlem.nl
http://home.kpn.nl/tette029/doodslag.htm
http://www.onserfgoed.com/Oude-beroepen-L.html

 

en vooral: google!