Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

De oude tijd PDF Afdrukken E-mail

Het centrum van Haarlem, Haarlem-Noord en Spaarndam liggen op een oude strandwal ten westen van de rivier het Spaarne. Deze strandwal is ruim 4000 jaar geleden ontstaan. De kust liep toen namelijk nog ter hoogte van het huidige Haarlem.

 

De doetuintjes lagen toentertijd misschien wel in de zee! U kweekt uw radijsjes dan daar waar in een heel ver verleden “de vis duur betaald werd”!

 

Op deze strandwal liggen ook Heemstede en Bennebroek.

  2

In de loop van de tijd “verschoof” de kustlijn naar het westen en er ontstonden nieuwe strandwallen. Overveen, Bloemendaal en Santpoort liggen op een volgende standwal naar het westen, de zogenaamde “oude duinen”. Tussen deze plaatsen en de zee liggen de jonge, vooral onbebouwde, duinen.

 

Tussen de Haarlemse strandwal en de oude duinen van o.a. Bloemendaal is in het verre verleden een laagveenvlakte ontstaan.

 

Ons doetuinencomplex "De Schotertuin" ligt in deze oorspronkelijke laagveenvlakte. 

 

In “De loop van het Spaarne, de geschiedenis van een rivier” zien we op blz 11 de hiernaast afgebeelde geologische kaart, waar het bovenstaande zichtbaar wordt.


 
Vanuit de duinen stroomden beekjes met kristalhelder water naar de lager gelegen venen 
In de 14 eeuw is ongeveer in het midden, het laagste deel van de strandvlakte, de Delft gegraven om het gebied te ontwateren en zo meer gebruik van de veenvlakte te kunnen maken. De Delft (betekent gedolven) stond aan de ene kant in verbinding met de Houtvaart en was aan de andere kant verbonden met de Lange Sloot die uitwaterde op het Wijkermeer. De Delft heeft niet altijd zo geheten. Tot 1437 was de naam Vreetsloete (Vredesloot), waarschijnlijk omdat het de grens vormde tussen een aantal heerlijkheden. Vermoedelijk heeft zij pas omstreeks 1599 de huidige loop naar het Wijkermeer gekregen.

 

 

 

3

Op de volgende kaart uit 1590 is te zien hoe op deze strandwal in de loop der tijd bewoning is ontstaan. De huidige Rijksstraatweg is de meest oostelijke weg op deze kaart op de strandwal, het Schotervoetpad de meest westelijke weg..

 

 

Let op: wat hier “Schooterbos” heet is niet het huidige Schoterbos. Het huidige Schoterbos ligt ter hoogte van de naam “Schooten” op hiernaast afgebeelde kaart.

 

 

Uw doetuintje staat er waarschijnlijk net niet meer op!