Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Historische wetenswaardigheden PDF Afdrukken E-mail

Historische wetenswaardigheden over de omgeving van de Schotertuin

Door Hans Bronstring

 

1De Schotertuin ligt in het Schoterbos, juist links van deze naam in de hiernaast afgebeelde plattegrond van Google-maps.

 
 

Als u als tuinder de spade in de grond zet in uw tuintje kan het interessant zijn te weten wat er in het verleden allemaal is gebeurd met en op die kluit grond die u aan het bewerken bent. Misschien smaakt zelfs de sla lekkerder als u zich voor kunt stellen wie in het verleden ook moeite heeft gedaan om deze gronden nuttig te besteden.

 
 

Daarom deze schets van:

 

De geschiedenis van en wetenswaardigheden over het Schoterbos en het Noordersportpark (en directe omgeving).