Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Kascontrole jaar 2011 PDF Afdrukken E-mail

Jaarlijkse kascontrole

 

Zaterdag 2 juni 2012 vond de jaarlijkse kascontrole plaats. Deze commissie bestaat uit twee leden die door de tuincommissie zijn  goedgekeurd. Dit jaar bestond de kascommissie uit Jelle Hoogland en Joke Tiemersma.

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan het digitaliseren van de hele financiele administratie. De AFAS software die Gerard op’t Ende gebruikt  maakte het voor de kascommissie een transparant geheel waar, met de gedegen onderbouwing, snel een akkoord op volgde.

Wat een wereld van verschil met voorgaande jaren waar in een zoektocht tussen cash geld en bonnetjes het veel lastiger was om echt een goed sluitend overzicht te krijgen.

Gerard complimenten voor al het werk dat je hebt verricht, de kascommissie is onder de indruk van de volledigheid, de transparantie en de correctheid van de financiele administratie.

 

Jelle Hoogland

Joke Tiemersma