Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Voorzichtig met bamboestokken

Veel tuinders gebruiken bamboestokken. Die zijn ideaal om planten te steunen of rekken mee te maken waar bonen tegenaan kunnen groeien.

 

Foto_Ruby_rood_oog

Toch is het gebruik van bamboe niet zonder gevaar. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat een tuinder bukt, daarbij de stok over het hoofd ziet en die stok in zijn of haar oog krijgt.

 

Om dit te voorkomen, zijn er speciale dopjes te koop, o.a. bij de firma Wiltfang. Je kunt natuurlijk ook zelf wat verzinnen. Kleine plastic flesjes op de stokken zijn prima als oogbeschermer te gebruiken.

Dat is nog milieuvriendelijk ook, want miljoenen van deze flesjes komen in de natuur terecht.

 

Verder is het af te raden om bamboestokken te breken. De kans op een (flinke) splinter in de hand is daarbij groot. Bamboe maakt weerhaakjes, dus zo’n splinter is er zonder chirurg niet meer uit te krijgen. Als bamboestokken kleiner gemaakt moeten worden, knip of zaag ze dan.

 

Op de foto: een van onze tuinders heeft helaas aan den lijve ondervonden wat het is om een stokje in het oog te krijgen. Gelukkig liep het goed af.

 

 

Site-onderhoud

Afscheid! PDF Afdrukken E-mail

Lieve tuingenoten!

 

Het gebeurt zelden of nooit....een afscheid via de Schotertuinsite....bij deze zal ik de eerste zijn :-)

8 jaar geleden begon het avontuur. Ik kwam op de tuin Willy tegen. Ik had geen tuin, maar wilde er wel graag één. Willy leidde me rond en vertelde me dat de toenmalige ledenadministrateur ermee zou stoppen. Gezien mijn achtergrond, werkzaam bij AFAS Software en wat wetende van cijfers en administraties, zag ik wel wat in die vacature...

Bijkomend voordeel, ik zou direct een tuintje krijgen! Ik had wel wat noten op mijn zang...Papier moest verdwijnen en er moest een website ingericht worden. 

Onder het mom van 'stilstand is achteruitgang' zijn we met z'n allen die uitdaging aangegaan. De administratie ging in Profit (het product dat mijn werkgever maakt en levert) en de website kreeg heel snel z'n huidige vorm. Na een jaar bereikte we een mijlpaal: meer dan 70% van de leden had een emailadres! Dat hield in dat voor die leden de factuur voortaan per email verzonden kon worden. Daarnaast namen we afscheid van de 'kas'. Alles ging op rekening. Nooit meer zaken zoek en altijd overzicht!

Na een aantal jaar ledenadministrateurschap, nam de toenmalige penningmeester afscheid....tja, waarom niet twee vliegen in één klap? De meeste financiele activiteiten vonden immers plaats vanuit de ledenadministratie. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is deze combifunctie een begrip. 

Ooit komt er dan een moment dat je afscheid moet nemen. Fris bloed in de organisatie. Niet dat ik het niet leuk meer vond, integendeel! In november 2013 overkwam mij iets dat je zelden hoort. Ik had een cyste in mijn hersenen. Het gevolg was dat ik twee zware operaties moest ondergaan. Ik ben er fantastisch bovenop gekomen. Wel moest ik een aantal dingen iets rustiger aan doen. Er zijn dingen die dringend zijn en er zijn dingen die belangrijk zijn. Dringende dingen kunnen door iedereen overgenomen worden, belangrijke dingen kunnen alleen door jezelf opgepakt worden.....Eén van die dringende dingen was de Schotertuinadministratie. Belangrijke dingen zijn mijn gezin en de sport die ik zo liefheb, skeeleren.  

Met pijn in mijn hart neem ik afscheid, echter niet voordat ik mijn zeer waardevolle en talentvolle opvolgster Marjoke van Werkhoven heel veel succes en plezier toewens. Een betere en nauwkeurigere opvolgster kan ik de Schotertuin niet toewensen! 

Een beetje uit het oog, maar zeker niet uit het hart.....

Hartelijke groene groet,

Gerard Op 't Ende