Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Afscheid! PDF Afdrukken E-mail

Lieve tuingenoten!

 

Het gebeurt zelden of nooit....een afscheid via de Schotertuinsite....bij deze zal ik de eerste zijn :-)

8 jaar geleden begon het avontuur. Ik kwam op de tuin Willy tegen. Ik had geen tuin, maar wilde er wel graag één. Willy leidde me rond en vertelde me dat de toenmalige ledenadministrateur ermee zou stoppen. Gezien mijn achtergrond, werkzaam bij AFAS Software en wat wetende van cijfers en administraties, zag ik wel wat in die vacature...

Bijkomend voordeel, ik zou direct een tuintje krijgen! Ik had wel wat noten op mijn zang...Papier moest verdwijnen en er moest een website ingericht worden. 

Onder het mom van 'stilstand is achteruitgang' zijn we met z'n allen die uitdaging aangegaan. De administratie ging in Profit (het product dat mijn werkgever maakt en levert) en de website kreeg heel snel z'n huidige vorm. Na een jaar bereikte we een mijlpaal: meer dan 70% van de leden had een emailadres! Dat hield in dat voor die leden de factuur voortaan per email verzonden kon worden. Daarnaast namen we afscheid van de 'kas'. Alles ging op rekening. Nooit meer zaken zoek en altijd overzicht!

Na een aantal jaar ledenadministrateurschap, nam de toenmalige penningmeester afscheid....tja, waarom niet twee vliegen in één klap? De meeste financiele activiteiten vonden immers plaats vanuit de ledenadministratie. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is deze combifunctie een begrip. 

Ooit komt er dan een moment dat je afscheid moet nemen. Fris bloed in de organisatie. Niet dat ik het niet leuk meer vond, integendeel! In november 2013 overkwam mij iets dat je zelden hoort. Ik had een cyste in mijn hersenen. Het gevolg was dat ik twee zware operaties moest ondergaan. Ik ben er fantastisch bovenop gekomen. Wel moest ik een aantal dingen iets rustiger aan doen. Er zijn dingen die dringend zijn en er zijn dingen die belangrijk zijn. Dringende dingen kunnen door iedereen overgenomen worden, belangrijke dingen kunnen alleen door jezelf opgepakt worden.....Eén van die dringende dingen was de Schotertuinadministratie. Belangrijke dingen zijn mijn gezin en de sport die ik zo liefheb, skeeleren.  

Met pijn in mijn hart neem ik afscheid, echter niet voordat ik mijn zeer waardevolle en talentvolle opvolgster Marjoke van Werkhoven heel veel succes en plezier toewens. Een betere en nauwkeurigere opvolgster kan ik de Schotertuin niet toewensen! 

Een beetje uit het oog, maar zeker niet uit het hart.....

Hartelijke groene groet,

Gerard Op 't Ende