Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

aalbessen snoeien

bessenstruik_snoeien

Twee jaar geleden plantte ik een paar jonge bessenstruiken op mijn tuintje. Ze groeiden goed. Erg goed. Zo langzamerhand mochten ze wel eens gesnoeid worden. Maar hoe pak je zoiets aan? Tips genoeg op het internet: tekeningen met streepjes door de getekende takken. Die lijken in niets op mijn struiken, dus vroeg ik mijn buurman-met-fraaie-bessenstruiken, Arnoud, of hij les wilde geven. Krystina, eigenares van een oude, en zo te zien nooit gesnoeide, bessenstruik wilde dit ook wel weten.  Afgelopen zaterdag, 26 maart, was het zo ver. Arnoud vertelde ons wat we precies met onze bessenstruiken moesten doen. De oude struik van Krystina werd flink uitgedund. Oude en dode takken werden tot vlak boven de grond afgeknipt en takken die door de kroon heen groeiden, moesten ook verdwijnen. Zo krijgt deze oude struik weer lucht en licht in de kroon en het plukken van de bessen gaat nu ook veel makkelijker.

Mijn jonge struikjes waren nog open genoeg, maar wel wat aan de hoge kant. Hier hoefden alleen de bovenste delen afgeknipt te worden. De hele snoeisessie was zo gepiept en we kunnen nu uitkijken naar een goed bessenseizoen.

Ruby

 

 

 

Site-onderhoud

Het is gezond in de volkstuin! PDF Afdrukken E-mail

Onderzoek toont aan: Het is gezond in de volkstuin!

avvn

Volkstuinieren bevordert de lichamelijke activiteit en heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Het blijkt dat de volkstuin een bufferend effect heeft op de negatieve gezondheid bij het ouder worden: bij volkstuinders neemt de gezondheid toe met het stijgen van de leeftijd. Dit volgt uit het deze week verschenen Vitamine G-3 onderzoeksprogramma van dr. Agnes van den Berg van Alterra waarin de relatie tussen gezondheid en groen centraal staat. Nog niet eerder was onderzocht of volkstuinieren gezonder maakt.

Het AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders, is verheugd over de conclusies van het onderzoeksproject. We weten dat volkstuinders actief zijn, vooral ook op latere leeftijd, en we weten ook dat volkstuinders veel sociale contacten op de tuin en in de vereniging opdoen. Dit objectieve onderzoek bevestigt wat ons gezonde verstand al aannam: dat volkstuinieren gezond is voor lijf en leden en je jong van geest houdt.

 

Dit is een opsteker voor onze nimmer aflatende strijd voor behoud en uitbreiding van volkstuinen en volkstuinparken. Het volksgezondheidsargument is altijd nog wat onderbelicht geweest mede vanwege het ontbreken van bewijzen uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hier kan de overheid niet omheen. De positieve gezondheidseffecten vormen een extra argument voor ruimte en rechtszekerheid voor de volkstuinen in de verstedelijkte omgeving.

  • Volkstuinders bewegen meer dan de controlegroep
  • De volkstuin heeft een positief effect op de gezondheid van ouderen
  • Oudere volkstuinders melden minder gezondheidsklachten dan de controlegroep
  • Oudere volkstuinders gaan minder naar de huisarts dan de controlegroep
  • Oudere volkstuinders zijn meer tevreden over hun leven
  • Oudere volkstuinders voelen zich minder eenzaam.
     

Volkstuinparken staan al jaren ruimtelijk onder druk, vanwege de gedachte dat hun grond ook voor andere doeleinden als woningbouw, bedrijvenvestiging en verkeer gebruikt kunnen worden. In tien jaar tijd heeft 16% van het volkstuinareaal oftewel 750 hectare een andere bestemming gekregen. Dit terwijl volkstuinparken een prachtige recreatiegelegenheid bieden voor de gebruikers én anderen. Volkstuinders beseffen dat zij op een bevoorrechte plaats tuinieren en willen daar ook anderen van laten profiteren. De meeste tuinparken zijn dan ook overdag openbaar voor bezoekers. Veel buurt- en wijkbewoners worden gastvrij ontvangen om even bij te komen van de hectiek van alledag. Ook wordt er hard aan gewerkt om het tuinpark een belangrijke meerwaarde te geven via verbreding en intensivering van de gebruiksfuncties. Vooral ook dragen zij bij aan de verbetering van het stadsmilieu en het stedelijk groen. Via natuurvriendelijk beheer en onderhoud vormen ze een oase voor bedreigde en beschermde flora en fauna.  

 

Een samenvatting van het onderzoeksrapport kan van onze website worden gedownload: http://www.avvn.nl.