Aanmelden nieuwsbrief

Schotertuin tip...

Oh...dat onkruid!!

In het voorjaar kan je tuin, ondanks alle wateroverlast en vorst in de winter, toch vol met onkruid staan. Onkruid overleeft namelijk alles! Meestal wordt dit onkruid in delen aangepakt, soms uit tijdgebrek, soms ook om de rug wat te sparen en soms omdat we er domweg geen zin in hebben om "die hele lap grond" in een keer aan te pakken.

Dus we doen een deel, verlaten vervolgens heel tevreden het terrein met het idee over een tijdje weer een deel aan te pakken. En wat las ik laatst in het onvolprezen tijdschrift Kitchen Garden? "Denk nou niet dat je schoongemaakte stuk grond, als je terugkomt, nog steeds prachtig schoon op je ligt te wachten!" Helaas, ook in korte tijd slaat het onkruid weer ongenadig toe. Om deze teleurstelling te voorkomen, raadt KG aan om het schoongemaakte deel af te dekken. Het beste met een stuk zwart plastic. Aan de hoeken en de zijkanten vastzetten (bijvoorbeeld met stenen) om wegwaaien te voorkomen. Op deze manier blijft je schoongemaakte tuin schoon, althans.... wat langer!

Ruby  

Site-onderhoud

Het is gezond in de volkstuin! PDF Afdrukken E-mail

Onderzoek toont aan: Het is gezond in de volkstuin!

avvn

Volkstuinieren bevordert de lichamelijke activiteit en heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Het blijkt dat de volkstuin een bufferend effect heeft op de negatieve gezondheid bij het ouder worden: bij volkstuinders neemt de gezondheid toe met het stijgen van de leeftijd. Dit volgt uit het deze week verschenen Vitamine G-3 onderzoeksprogramma van dr. Agnes van den Berg van Alterra waarin de relatie tussen gezondheid en groen centraal staat. Nog niet eerder was onderzocht of volkstuinieren gezonder maakt.

Het AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders, is verheugd over de conclusies van het onderzoeksproject. We weten dat volkstuinders actief zijn, vooral ook op latere leeftijd, en we weten ook dat volkstuinders veel sociale contacten op de tuin en in de vereniging opdoen. Dit objectieve onderzoek bevestigt wat ons gezonde verstand al aannam: dat volkstuinieren gezond is voor lijf en leden en je jong van geest houdt.

 

Dit is een opsteker voor onze nimmer aflatende strijd voor behoud en uitbreiding van volkstuinen en volkstuinparken. Het volksgezondheidsargument is altijd nog wat onderbelicht geweest mede vanwege het ontbreken van bewijzen uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hier kan de overheid niet omheen. De positieve gezondheidseffecten vormen een extra argument voor ruimte en rechtszekerheid voor de volkstuinen in de verstedelijkte omgeving.

  • Volkstuinders bewegen meer dan de controlegroep
  • De volkstuin heeft een positief effect op de gezondheid van ouderen
  • Oudere volkstuinders melden minder gezondheidsklachten dan de controlegroep
  • Oudere volkstuinders gaan minder naar de huisarts dan de controlegroep
  • Oudere volkstuinders zijn meer tevreden over hun leven
  • Oudere volkstuinders voelen zich minder eenzaam.
     

Volkstuinparken staan al jaren ruimtelijk onder druk, vanwege de gedachte dat hun grond ook voor andere doeleinden als woningbouw, bedrijvenvestiging en verkeer gebruikt kunnen worden. In tien jaar tijd heeft 16% van het volkstuinareaal oftewel 750 hectare een andere bestemming gekregen. Dit terwijl volkstuinparken een prachtige recreatiegelegenheid bieden voor de gebruikers én anderen. Volkstuinders beseffen dat zij op een bevoorrechte plaats tuinieren en willen daar ook anderen van laten profiteren. De meeste tuinparken zijn dan ook overdag openbaar voor bezoekers. Veel buurt- en wijkbewoners worden gastvrij ontvangen om even bij te komen van de hectiek van alledag. Ook wordt er hard aan gewerkt om het tuinpark een belangrijke meerwaarde te geven via verbreding en intensivering van de gebruiksfuncties. Vooral ook dragen zij bij aan de verbetering van het stadsmilieu en het stedelijk groen. Via natuurvriendelijk beheer en onderhoud vormen ze een oase voor bedreigde en beschermde flora en fauna.  

 

Een samenvatting van het onderzoeksrapport kan van onze website worden gedownload: http://www.avvn.nl.